EBT staat voor Erna Bosschart-Tazelaar. Ik ben autodidact. Ik heb een grote liefde voor mozaïek ontwikkeld en sinds een paar jaar ook voor keramiek. Ik vind het fascinerend dat ik van zulk hard en hoekig materiaal als tegels allerlei organische vormen kan maken. Het mozaïek heb ik steeds verder ontwikkeld, zowel de onderwerpen als de materialen en ook hoe ik die gebruik. 

Daarnaast maak ik dus ook keramieke voorwerpen, soms gebruiksgoed, soms niet. Normaal of bijvoorbeeld Raku gestookt (dan wordt het werk craquelé en krijg je zwarte adertjes in het werk). Het fascinerende aan klei is juist weer die enorme zachtheid en de neiging van ongebakken klei haar vorm te verliezen. Die vorm die juist weer keihard moet worden. Het keramiek kan ook onderdeel zijn van een mozaïekwerkstuk, omdat ik dan per se een bepaalde vorm of kleur wil hebben. Bij mozaïek en keramiek werk maken, gaat het ook om vakmanschap en dat blijvend willen ontwikkelen.

Al mijn werk (art met een knipoog) is geïnspireerd op mijn waarneming van de wereld. De vormen en kleuren, maar ook de verhalen die daaronder schuilgaan in mijn fantasie.Ik werk vanuit mijn gevoel en intuïtie aan voorwerpen. Vaak is dat een beeld dat ik soms maanden of weken eerder heb gezien en soms ook heb gefotografeerd. Vaak is de symmetrie, de kleurstelling, of de herhaling van het kleine in het grote en omgekeerd wat me dan ineens opvalt alsof er een spotlight op wordt gericht. En ook de seizoenen die planten, bloemen en ook mensen kleuren, het wederkeren. Vandaar dat EBT. Het bewegende wederkeren van dingen, ze lijken hetzelfde, maar is dat ook zo? De tijd gaat toch voort. Die rafelrand vind ik ook interessant, dat maakt het in mijn optiek levend. Perfectie vind ik saai.

Sinds een jaar of 10 gebruik ik in mijn mozaïek voornamelijk zeer hoogwaardige materialen als Mosa tegels (ook limited editions kleuren) uit Italië, Spectrum Art Glass, gemarmerd Murano glas van Bisazza Trend en Opio. Voor de liefhebber: ik verwerk ook minuscule glassteentjes van Millefiori Effetre bijvoorbeeld of mini mozaïek steentjes of glas nuggets in mijn werk. Daarnaast gebruik ik persoonlijke voorwerpen, zoals lampen, vazen, schalen of kop en schotels.

Alle vormen uit steen en glas worden handmatig gesneden en daarna geknipt met een tang. Als ik MDF voorwerpen als ondergrond gebruik, bewerk ik dat met grondverf en lak ik het af als nodig. Het voegwerk is (bijna altijd) water- en vorstbestendig en wordt geïmpregneerd. Ik werk ook in opdracht. Ik maak onder meer wastafelbladen en (hele grote) spiegels. Heb je een voorwerp dat je na aan het hart ligt en er altijd al iets mee willen doen? Neem contact met me op en dan kunnen we daar vrijblijvend eens over nadenken. erna.bosschart@xs4all.nl